Imagini din istoria noastra personala. Incerc o ordine relativ cronologica. Asa arata Aky la inceput, fotografia de prezentare. Dupa prima baie, cand a facut cunostinta cu uscatorul de par. De cand e la noi insa Aky este uscat doar cu prosopul. Il infasor bine, il sterg pe labutze si ii masez bine burtica si spatele. Oricum, urmeaza tura lui si sedinta lui de stergere. Dupa ce se freaca de orice ii iese in cale, are chef de joaca. E foarte vesel si musca incetisor de tine pentru a te invita sa te transformi in partenerul lui. Sta cuminte la baie. E o bucurie sa il speli. In ziua in care „Gandul” si-a schimbat formatul l-am luat cu mine la redactie. Cu cosulet cu tot. Fireste, si-a marcat locul, a aspirat biroul si seara a varsat. Nu-l luati niciodata, in primele zile de socializare, intr-un mediu aglomerat. Nu ca-i displace, dar il oboseste foarte tare si are o gramada de stimului. Nu stie la ce sa renunte, de cine sa asculte. In plus, e bulversat pentru ca nu intelege care este locul lui. Daca vrei sa-i ocupi atentia, da-i o sticla de plaastic
Istorii
30 Miercuri iun. 2010
Posted Istorii
in
Pingback: 2010 – primul an in blogosfera al lui Aky | Jurnalul unui Westie
Va multumesc in primul rand pentru toate sfaturile date, au fost cateva reguli pe care nu le stiam, cum ar fi faptul ca nu trebuie pus scutecul langa locul care mananca sau doarme. Eu am pus scutece in fiecare camera in ideea sa ajunga mai repede la ele si nu prea am tinut cont de locul in care le-am pus.
Il cheama Terry desi mie mi-ar fi placut Oscar insa fiind cadoul baiatului meu, el a ales numele. Rasa mi-am dorit-o eu de mult, i-am tot studiat pe Westie si mi se par niste catei extraordinar de echilibrati si o rasa foarte buna de apartament. De socializarea cu pisica din dotare imi este teama dar deocamdata nu sunt probleme.
L-am luat pe Terry de la un medic veterinar, deci sper sa nu avem probleme si sa fie de rasa pura, desi nu are pedigree. Oricum il iubim deja foarte mult asa ca nu mai conteaza. Azi ii facem deja al doilea vaccin, vine dl. doctor acasa. Ii dam Royal starter deocamdata si probabil ca vom trece pe Junior in curand. Stim ca trebuie sa-l tinem in casa pana facem si al treilea vaccin si ii dam apa plata sa bea.
Jucarii i-am luat o gramada dar tot mainile noastre sunt mai bune de rontait. 🙂
Am devenit brusc foarte ordonati, am observat ca are o atractie irezistiba la papuci si pantofi.
N-am folosit ziarul pana acum desi ma gandeam s-o fac pentru ca devine un pic obraznic insa dupa ce mi-ati spus de conexiunea ziar mobila, sigur voi renunta la aceasta idee. :))
De ham n-am stiut ca strica coloana, chiar am crezut ca e indicat la puiuti, noi ham ii luasem si incercam deja sa-l obisnuim cu el prin casa. Vom trece pe zgarda, multumim.
De energie se ocupa baiatul meu de 10 ani si ii face fata deocamdata, isi consuma energiile reciproc. 🙂
I-am lasat mancarea la dispozitie totusi pentru ca mi se parea ca mananca prea putin daca ii dadeam castronul doar de 3 ori pe zi. Asa mi se pare ca mananca cat ii trebuie.
Multumesc inca o data pentru toate sfaturile.
Terry:
E un catelus foarte frumos. Sa va traiasca! Baietelul dumneavoastra isi va face un prieten pe cinste!
Ma bucur ca v-am putut fi de folos.
Intr-o prima faza incercati sa-i limitati accesul in anumite zone. Mai inchideti din zone si, in felul asta, are si arie mai restransa de pishu. Dupa fiecare pishu facut in alta parte decat la baie (sa zicem) – noi acolo i-am lasat scutecul, chiar daca asta a insemnat ca usa la baie a stat permanent deschisa – Terry trebuie dus la scutec. Prinde repede, nu trebuie sa va temeti. O sa inteleaga rapid unde e locul, mai ales daca il urmariti dupa ce mananca. La 10 minute dupa fiecare masa merge la scutec. Atsa e un motiv pentru care un catel pui ar trebui sa nu aiba mancarea permanent la indemana. Si un veterinar va va spune asta. Cel ptuin al nostru asa sustine. Si noi i-am luat ham, dar l-am facut ulterior cadou
Lasati-l sa se joace. Pare inepuizabil. Cand oboseste, se duce singur la locul lui sa doarma.
Si, pentru cand veti incepe sa-l scoateti afara, lasati-l sa socializeze cu un alt catelus. Nici nu stiti ce bine ii veti face pentru dezvoltarea lui. Noi asa am facut. Primul lui prieten a fost un terra nova, iar el a devenit „master” pentru o ciobanita. Desi e mai mare ca ea cu patru luni 🙂
Duceti-l in parc. Acolo o sa se imprieteneasca cu alti caini, va deprinde anumite reguli, va copia alti caini (ceea ce poate fi bine adesea) si, mai mult, mersul in parc va fi foarte bun si pentru dumneavoastra. Veti vedea diferite tipuri de stapani si veti observa ca, de cele mai multe ori, catelusii seamana cu stapanii:)
Astept sa-mi spuneti daca ma insel.
Prietena unui westie
Am inceput sa aplicam si noi regula cu mancarea de 3 ori pe zi ca nu mai tinea, parca manca intr-una. 🙂
Pisu face acum numai la scutece, kk face pe langa scutec dar pe gresie si nu ma deranjeaza, stergem, asta e, stiam la ce ne inhamam cand ne-am luat catel.
Deocamdata „master” in casa este pisica noastra, iar Terry incepe sa aiba apucaturi de pisica, se intinde sa-si ascuta ghiarele si tot studiaza litiera cu nisip. Sper sa nu manance de acolo. :))
Azi dimineata i s-au ridicat urechiusele.
Cand face caca langa presulet, il luati si il puneti pe scutec si ii aratati unde trebuie sa faca. fara sa-l certati, dar ii aratati locul cu mana ideal e sa nu vada cand strangeti caca ii aratati unde sa faca si apoi il scoateti din baie si strangeti fara sa vada el. ca asociaza apoi strangerea cu ceva ce poate face ca oricum dispare 🙂
cu pisica nu stiu ce sa zic 🙂 ca noi nu avem iar el e innebunit dupa pisici. n-a vazut niciuna de aproape si nici nu s-a jucat cu vreo pisica. doar le alearga iar eu nu-l las sa fuga dupa el
felicitari pentru urechi. e un catelus simpatic tare. d efapt e frumos de-a dreptul. sa va traiasca!
tineti-ne la curent cu ce pozne mai face
daca va pot ajuta cu ceva, scrieti-mi
Diana
Tocmai ne-am luat si noi un westie, are 8 saptamani, il avem de o saptamana. Incercand sa gasesc informatii despre rasa, am gasit blogul dvs. si m-am distrat teribil. Este un caine frumos, intr-adevar. La ce varsta i s-au ridicat urechile?
Sa va traiasca! Cand l-am primit noi, la 3 luni, avea deja urechiusele ridicate. Se ridica pe la 2 luni jumatate, dar la noi s-au ridicat pe rand. Acum depinde foarte tare si de unde l-ati luat, pentru ca se intampla sa fie prezentati drept westie si, de fapt, sa fie metisi. Oricum ar fi, sunt sigura ca-l iubiti indiferent de rasa.
Iata cateva mici sfaturi. Daca n-ati facut-o pana acum: trebuie sa-l duceti la un veterinar sa-l vada, sa va faca un calendar al vaccinurilor. Nu trebuie sa-l lasati in colectivitate cu alti catelusi, sa nu-l scoateti afara si sa-i dati de mancare doar ce va spune medicul, respectiv hrana junior (Hills, Royal sunt cele mai bune).
Mancarica lui si castronul cu apa nu se pun in acelasi loc unde ii veti aranja spatiul de somn sau scutecul. Sunt locuri separate. Luati scutece de la pet shopuri si atunci cand face pipi sau caca il duceti imediat pe scutecul lui si ii aratati ca acolo e locul unde trebuie sa faca. Niciodata scutecul nu sta langa locul in care ia masa sau unde doarme.
Apa trebuie sa fie mereu proaspata.
Sa aiba o jucarie a lui. Fara plusuri. Ideale sunt cele piuitoare, mai mici – ca e pui – din latex. Se gasesc la pet shop.
Cand e mic si are dintisori de lapte e tentat sa roada tot. Cu calm, ii spuneti ca n-are voie sa roada. Nu-l loviti. Westie-ul se controleaza din tonul vocal.
Feriti din calea lui papucii sau orice ii trezeste, pana la vreo 7 luni, interesul. Totul ii trebuie. Fie chiloti, ciorapi.
Nu folositi ziarul cu un westie. E un caine destept, in ciuda varstei fragede. si asociaza hartia cu lemnul. Se va apuca sa roada mobilierul daca folositi ziarul sa-l certati.
Nu cumparati ham pentru el atunci cand va fi sa-l scoateti afara. Doar lesa si zgarda. Pana la un an nu are voie ham. Ii strica coloana.
Are foarte multa energie. Pregatiti-va sa-i faceti fata.
Nu-i lasati hrana la indemana. Cand e mic mananca de 3 ori pe zi. Putin.
Daca aveti nelamuriri sau curiozitati, aici ma gasiti.
Si, felicitari! E un catelus senzational. CUm il cheama?