El este Terry, un westie de doua luni pe care l-am „cunoscut” prin intermediul Ancai, cea care mi-a scris dupa ce a gasit blogul lui Aky pe net. Cauta informatii despre westie si mi-a amintit de mine in urma cu 9 luni cand „gugaluiam” incercand sa aflu orice informatie menita sa ma ajute in descifrarea ghemului alb care ne devenise tovaras de viata.
Asa ca m-au bucurat intrebarile ei si am incercat sa-i raspund punctual amintindu-mi cum au fost inceputurile noastre. M-am gandit ca n-ar fi rau sa adun toate experientele mele cu Aky, fara a avea pretentia sa le numesc sfaturi. Daca cineva le citeste, m-as bucura sa-i foloseasca.
Asadar, mai jos, ABC-ul convietuirii cu un westie:
– cand e pui, incercati sa-i limitati accesul in anumite zone. Nu e toata casa a lui, desi asta isi doreste. Restrangandu-i accesul, ii rastrangeti si aria de pishu.
– nu il separati de dumneavoastra printr-o usa. Uraste usile inchise si are senzatia de abandon daca se interpun tot felul de obstacole intre el si membrii haintei, respectiv ceilalti din casa
– folositi cu incredere scutecele, de la pet shop sau cele umane, pe care le gasiti la farmacie. Scutecul nu se aseaza in acelasi loc unde are castronul cu mancare si bolul cu apa.
– dupa fiecare pishu facut in alta parte decat la baie (sa zicem) – noi acolo i-am lasat scutecul, chiar daca asta a insemnat ca usa la baie a stat permanent deschisa – catelusul trebuie dus la scutec. Prinde repede, nu trebuie sa va temeti. O sa inteleaga rapid unde e locul, mai ales daca il urmariti dupa ce mananca.
La 10 minute dupa fiecare masa merge la scutec.
– daca face caca langa scutec, sau mai departe de acesta, il luati si il aduceti pe scutec aratandu-i ferm unde trebuie sa faca. Ii aratati locul cu mana
– Ideal e sa nu vada cand strangeti scutecul. Ii aratati unde sa faca, apoi il scoateti din baie si strangeti fara sa vada el. In caz contrar, asociaza strangerea mizeriei cu ceva ce poate face ca oricum dispare 🙂
– Asta e un motiv pentru care un catel pui ar trebui sa nu aiba mancarea permanent la indemana. Si un veterinar va va spune asta. Cel putin al nostru asa sustine. Trei mese cand e mic pe zi ii sunt de ajuns
– Nu folositi ham pentru un pui de westie. I-ar putea deforma coloana. Noi am respectat sfatul vet-ului nostru, iar hamul cumparat l-am facut cadou
– Lasati-l sa se joace. Pare inepuizabil. Cand oboseste, se duce singur la locul lui sa doarma.
– Cand veti incepe sa-l scoateti afara, lasati-l sa socializeze cu un alt catelus. Nici nu stiti ce bine ii va face temperamental, din punct de vedere al increderii si al copierii anumitor deprinderi. Primul prieten al lui Aky a fost un Terra Nova, iar el a devenit „master” pentru o ciobanita. Desi e mai mare ca ea cu patru luni :). Acum nu este speriat de dimensiunea altui catel si e foarte sociabil si dornic de joaca, fie ca intalneste alt suflet pe strada, in parc sau il primeste in vizita.
– Mergeti cu catelusul in parc. Acolo se va imprieteni cu alti caini, va deprinde anumite reguli, va copia alti caini (ceea ce poate fi bine adesea).
– In timpul plimbarilor se consolideaza si relatia dintre catelus si stapan. Ghemul capata incredere in stapan, e atent la voce si la comenziile acestuia, dar si la stare. Orice iesire are plusuri are plusuri pentru plimbareti, fie ei bipezi sau patrupezi. Sa nu uit – in parc veti vedea diferite tipuri de stapani si veti observa ca, de cele mai multe ori, catelusii seamana cu stapanii:). Astept sa-mi spuneti daca ma insel.
– In parc luati mereu pungi mici in buzunar, pentru cazul in care trebuie sa strangeti dupa catelus si o sticla adapator, pentru apa. Daca aveti un catelus descurcaret se poate intampla sa bea apa din castronul altui companion de ocazie sau sa va aduca un invitat la castronul lui. Nu goniti niciun catelus si nici nu-i interziceti categoric sa bea din alta parte. Apa e pentru toti si oricum masurati catelul gazda sau musafir din ochi inainte de a-i da acceptul la bolul cu apa.
– urechile se ridica pe rand. Pe la 2 luni – doua luni si jumatate.
– dati-i de mancare doar ce va spune medicul, respectiv hrana junior (Hills, Royal sunt cele mai bune).
– Mancarica lui si castronul cu apa nu se pun in acelasi loc unde ii veti aranja spatiul de somn sau scutecul. Sunt locuri separate. Niciodata scutecul nu sta langa locul in care ia masa sau unde doarme.
– Apa trebuie sa fie mereu proaspata
– Sa aiba o jucarie a lui. Fara plusuri. Ideale sunt cele piuitoare, mai mici – ca e pui – din latex. Se gasesc la pet shop.
– Cand e mic si are dintisori de lapte e tentat sa roada tot. Cu calm, ii spuneti ca n-are voie sa roada. Nu-l loviti. Westie-ul se controleaza din tonul vocal.
– Feriti din calea lui papucii sau orice ii trezeste, pana la vreo 7 luni, interesul. Totul ii trebuie. Fie chiloti, ciorapi
– Nu folositi ziarul cu un westie. E un caine destept, in ciuda varstei fragede. si asociaza hartia cu lemnul. Se va apuca sa roada mobilierul daca folositi ziarul sa-l certati.
– Regula 21: e mare cersetor. Rezistati. Fiind alb e predispuns la dermatite. Vezi postul Dermatite din acest blog.
Pingback: Blogul Westie Aky la raport. Cele mai citite posturi | Jurnalul unui Westie
Buna ziua
Multumesc pentru sfaturile pe care le impartasesti pentru cei fara experienta. De ieri ne-am marit familia cu un pui de westie, Ralph, de 10 saptamani, pe care fiul meu si l-a dorit nespus. Desi am refuzat in mod constant sa ma gandesc la ideea de a-i lua un catelus, in final am cedat si i-am cautat un puiut de westie, pe care l-am gasit extrem de greu. Ce nu am stiut eu, a fost ca ma voi indragosti de el la prima vedere. Si cum nu am habar de cum sa ingrijesc un westie, am gugalit si am dat peste acest blog, pentru care iti multumesc. Voi deveni o cititoare fidela, cu siguranta. Si probabil voi avea muulte intrebari.
Felicitari pentru ca v-ati marit familia cu Ralph. Va va aduce multa bucurie si asta iti va confirma oricine traieste alaturi de un westie. Altfel, aici sunt – cu raspunsuri, cu experienta si cu cateva sfaturi, provenite tot din traiul nostru alaturi de Aky. Bun venit in gasca, ca sa zic asa! Pe curand! Si Da, asteptam vesti si fotografii cu si despre Ralph si acomodarea lui cu voi si a voastra cu el.
Va rog ajutati-ma si pe mine cu un sfat. A m si eu un catel rasa westie de 7 ani si de un an ma chinui cu el cu probleme legate de piele, l-am deparazitat intern, extern, mananca hrana uscata hipocalorica si cu toate astea se scarpina mult.Nu mai stiu ce sa ii dau, medicamunte, unguente?
Schimbati veterinarul. Sunt analize speciale care se fac pentru ei. Synevo are, de exemplu, divizie speciala dedicata animalelor de companie. Sunt teste dedicate pentru a afla la ce este alergic. Cereti medicului dvs sa va faca aceste teste, desigur, daca aveti si banutii necesari. Primul set de analize ar costa in jur de 300 de lei. Dr catalin Andreescu de la Coravet lucreaza cu Synevo. Un alt cabinet – cel din Dr Taberei, vizavi de Mall Plaza Romania, in acelasi spatiu cu Nufarul. Zic sa alegeti cu grija veterinarul
Cel mai bine mergeti la veterinar sa ii faca un test de alergii. Costa ceva, dar asa economsiti banuti. Aflati ce are cainele si nu mai faceti incercari cu noi tipuri de hrana, noi medicamente si unguente
am si eu un westie de trei luni e fata si o cheama Luna. urmatoarea zi va trebui sa o scoatem pentru prima data afara sa o invatam sa si faca ne voile afara(desigur are toate vaccinurile). imi este teama ca daca o voi scoate va reactiona mai urat daca ii voi pune lesa si o voi lasa pe jos.iar daca nu isi face nevoile iar cand intru in casa va face altundeva in afara de covoras. ce ii voi face ce sa fac? P.S:ea sa invatat prost sa ma muste de maini de picioare.. si nu stiu cum sai spun sa inceteze..:((
Cristina
Ai rabdare. Nu o lasa fara lesa. Asa cum deja stii, un westie este imprevizibil. Este, la propriu, cu capul in nori:) Nu este obligatoriu ca odata ce o scoti afara, ea sa si asocieze iesitul afara cu facutul nevoilor. Dar in timp, destul de rapid, o va face. Incearca sa o scoti afara la 10 minute dupa ce i-ai dat sa manance. In general, dupa ce mananca simt nevoia sa isi si goleasca buritca, cel putin cand sunt mici.
O vreme isi va mai face nevoile pe covoras. Sa o feliciti de fiecare data, mai ales cand face pisu sau caca afara. Si nu uita sa strangi dupa ea. Iti vei atrage simpatia tuturor vecinilor si iti vei castiga respectul nostru. Pungutele igenice le gasesti la pet shop si costa intre 3 lei si 8 lei, cele mai scumpe. O sa renunte la muscatul degetelor in timp. Este un puiut si s ebucura ca te vede. este un semn de simpatie…:) Succes!
am si eu un westie ,are 10 ani arata f bine dar a facut o dermatita alergica,malassezia are guler de 3 luni ca altfel i_si roade piciorusele ,si ia aparut niste pete inchise la culoare in zona urechilor ,si pe corp l-am spalat cu sampon cu clorhexidrina si i_am facut toate schemele de tratament si nu stiu ce sa fac ca se roade la picioruse daca il las fara guler ii dau sa manince boabe de la royal canin hipoalergenice ca am schimbat mai multe boabe cu nivel scazut de proteine ,va rog spunetimi ce sa fac sa nu se m_ai linga la picioruse ca i_mi este mila de el
O solutie pana merge la veterinar ar fi unguentul Mibazon. Este de uz veterinar si este minunat
Buna,
as vrea si eu mai multe sfaturi despre „dumnealor”….
Problema e urmatoarea: El, Tyrex (4 ani) nu o suporta deloc pe ea, Bella (9 luni), desi locuim impreuna de jumatate de an,( din mai ne-am gandit sa-i luam o prietena). Sunt tratati si alintati identic, dar…
E normal sa fie gelos. El este primul. O sa dureze ceva pana se va dumiri ca fetita nu mai pleaca din casa si ca vor fi tratati la fel, ca el nu isi va pierde locul, castronul, joaca si alintaturile care i se cuvin
multumesc foarte mult pentru sfaturi am si eu un westie de 5 luni si vroiam sa il scot afara cu ham dar acum ca mi-ai spus ii voi pune zgarda
vreau si eu un caine ca asta !!dar la ce ora il scoateti dimineata?????
La ce ora ne trezim:) El este cuminte si asteapta. Pe la 8, pe la 9, dar sunt dimineati cand iesim si la 10.00. oricum, el stie ca are minimum 3 iesiri pe zi asigurate
il scot pe la 8:00 9:00
Buna ziua,
sunt si eu o proaspata stapana de westie (4 luni) si citesc cu mare atentie sfaturile si experientele voastre. Intersant.
Poate le facem cunostinta in parcul circului pt ca locuim in zona.
Ilinca
Multumim. Cu drag!
Buna ziua,
Din cate ati spus mai devreme nu e bine ca un westie sa fie dus la plimbare cu hamul. Eu stiam ca lesa cu zgarda e mai periculoasa deoarece se poate strangula. Va rog sa ma lamuriti si pe mine. Catelusa noastra are 2 luni.
Va multumesc!
Ma regasesc in fata intrebarii: ham vs. zgarda. Si noi am avut aceeasi dilema. Am ales zgarda si nu regretam alegerea. Am sa explic intr-o postare si de ce