Etichete

, ,


White God

Imagine din filmul „White God”

Dupa ce Muzeul Antipa ne-a dat verde la vizitat muzeul de Ziua Zgarzilor Deschise, a venit randul organizatorilor Les Films de Cannes à Bucarest sa propuna bucurestenilor, si nu numai, un eveniment neobişnuit pentru spectatori: o seară la film deschisă deopotrivă oamenilor şi câinilor lor, la mult-aşteptatul „Oraşul câinilor/ White God”, câştigătorul secţiunii Un Certain Regard şi candidatul Ungariei la Oscar 2015. Încasările din bilete vor fi donate proiectelor de adopţie la distanţă a câinilor fără stăpân.

Câinii şi stăpânii lor vor fi vedetele serii în închiderea Les Films de Cannes à Bucarest, pe 30 octombrie, de la 20.00, la Cinema Patria, la premiera thrillerului despre o „apocalipsă” a câinilor fără stăpân în Budapesta, „Oraşul câinilor/ White God”, de Kornél Mundruczó. Spectatorii vor avea parte de un eveniment cu totul special: o seară inedită la care vor avea acces împreună cu câinii lor şi vor fi fotografiaţi la panoul festivalului.

În film apar peste 250 de câini dresaţi cu şase luni înainte de începerea filmărilor, iar cei doi din rolul principal (Body şi Luke, care au jucat acelaşi personaj) au primit trofeul Palm Dog, echivalentul Palme d’Or-ului pentru protagoniştii canini. Principalul lor rival a fost Roxy, câinele lui Jean-Luc Godard din „Adieu au langage”.

„O fabulă despre o specie superioară şi inferiorii ei căzuţi în dizgraţie”, se precizează în sinopsisul filmului, o alegorie impresionantă despre rasism şi inegalitate socială, în care câinii fără stăpân se coalizează ca să se răzbune pe oameni. Filmul este inspirat de o ştire reală din Ungaria: extrema dreaptă a încercat – fără succes – să voteze o lege prin care stăpânii de câini ar fi fost impozitaţi diferit: taxe mari pentru metişi, taxe mai mici pentru câinii cu pedigree şi scutire de plată pentru rasele maghiare. În film, o fetiţă de 13 ani îşi caută cu disperare câinele lăsat pe stradă de tatăl ei, după impunerea acestei legi.

Titlul „White God” este un clin d’oeil la un film cult din 1982, „White Dog”, al lui Sam Fuller, despre un ciobănesc german dresat să atace oameni cu pielea închisă la culoare.

„Oraşul câinilor” va fi distribuit în România de Parada Film.

Kornél Mundruczó este una dintre cele mai puternice voci din cinema-ul contemporan. A mai fost selecţionat la Cannes cu „Johanna” (Un Certain Regard, 2005), „Delta” (premiul FIPRESCI, competiţie 2008) şi „Tender Son – The Frankenstein Project” (competiţie, 2010). Pe acesta din urmă l-a prezentat personal la Bucureşti, la prima ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest.

Publicitate