Etichete

, ,


Petardele si pocnitorile sunt crimă şi pedeapsă pentru bieţii căţeluşi. Se sperie, tremură, devin nervoşi, caută locuri unde să se ascundă, latră de mama focului, or pur şi simplu o zbughesc de lângă tine. Unii fac, la prorpiu, atacuri de panică. Reţete universal valabile de calmat prietenul blănos nu cunosc. Nu am folosit pastile, ci doar vorba şi îmbrăţişarea, şi – de vreo doi ani – luatul în braţe, pentru a-l calma atunci când focul de artificii sau bubuiturile atingeau cote greu de suportat pentru urechile lui Aky. După ce îşi face numărul, adică latră la unison cu sursa care produce dezastrul auditiv, Aky se linişteşte. Şi doarme dus, mai ales dacă e vorba de revelion. Oricum, nu refuză ulterior mersul afară, dar este mult mai surescitat.

Un punct de vedere, pe animalutze.com. Sursa citată recomandă plimbare prelungita cu multa joaca drept metoda de a reduce teama cainelui de zgomote puternice. Plimbarea ar extenua cainele, care va uita oarecum de frica in incercarea de a se odihni. „De asemenea, puteti incerca sa puneti muzica ritmata, la volum mare, care sa acopere cat de cat zgomotele de afara, sau sa lasati televizorul pornit daca trebuie sa plecati de acasa.”Din experienţă însă, nu vă recomand să lăsaţi căţelul singur în astfel de momente.

@Aky Westie

@Aky Westie

Totusi, scriu cei de la animalutze.com, „este bine sa asigurati cainelui un spatiu ferit (in curte sau in casa) unde sa se poata retrage daca zgomotele care il sperie apar cand nu sunteti in preajma.

In timpul episoadelor de frica manifesta, cand cainele tremura sau se ascunde, este nerecomandat sa il mangaiem sau sa-l alintam, deoarece comportamentul nedorit se poate accentua in acest fel – cainele isi va manifesta teama exagerat ulterior, pentru ca a capatat atentia dumneavoastra. Se recomanda sa-i distragem atentia prin jocuri si sa-l linistim vorbindu-i pe un ton bland, dar ferm, nu exagerat de afectuos. De asemenea, este complet contraindicat sa pedepsim cainele care are un acces de panica, pentru ca nu numai ca nu vom rezolva problema, dar o putem accentua, cainele asociind zgomotele care il sperie si cu pedeapsa primita, asadar ii dam motive sa se teama si mai tare.

Daca ati observat in perioada Sarbatorilor ca prietenul dumneavoastra are astfel de accese de panica, fiti convinsi ca se va manifesta la fel si in timpul unei furtuni cu tunete – puteti începe  „terapia de desensibilizare” la stimulii care ii provoaca frica. Mai multe despre acest subiect, aici.

Reclame